Utställningar
 

Den här sida kommer att handla om utställningar, men med lite olika utförande ibland med hela kritiken och ibland med bara placeringen. Allt beroende på tillgång på hela kritiken. Även antalet bilder beroende av om jag vart där eller ej osv. osv. Så uppgifterna ang. utställningarna kommer att variera en hel del - Nu har jag väl garderat mig mot det mesta? Men upptäckter av fel o dyl. tar jag gärna emot.

 

Linda och Olle har varit på SSRKs utställning i Gränna den 18 juni 2023 med bra reslutat.

Olle fick Excellent i kv (kcalitetspris) och placerade sig sedan som 4:e bästa hane i kk (konkurrensklass)

Stort Grattis till Linda och Olle

Kritiken: Good typ good head could have more bone sufficrent nech. Good topline sufficient chest, good augulations.

Moves well

Småland/SSRK Gränna den 19/6 2022

Äntligen en hundutställning igen då pandemin har gjort att utställningar har legat på is samt att jag som är i riskzonen har hållit mig på avstånd. Och så mitt i pandemin föddes Olle och Olga (och två bröder till) så några valp/unghundsutställningar blev det inte. Så nu när de ställdes hade de kommit upp i Öppen klass. Efter som mina artrosknä knappt håller för att gå så ännu mindre för att springa. Så Emma med dottern Evelina följde med. Emma har inte ställt hund på många år men de takterna satt kvar.

Domare för dagen var Gudrun Brunnström

Först ut var Linda och Olle

       

Domaren tittar först på rörelserna och bedöms sedan stående

Olle fick Excellent och blev placerad som 4:e bästa hane i öppen klass.

Olles kritik

Hane av utm. storlek och typ. Maskulint huvud med markerat stop ngt. tunt nosparti. Välformad bröstkorg. Passande benstomme. Stark rygg. Ngt framskjuten skuldra. Rör sig med ett bra steg som kunde varit längre. Korrekt pälskvalitet o färg. Välvisad.

Efter Olle var det Emma och Olgas tur

Här har domarna placerat tikarna med Olga på första plats och resultatet Excellent och blev 1a med CK (certifakatkvalité) och fick här nu också Certet (3 cert=champion)

Här tävlar hon mot bäste hane om BIR och BIM och här vann hanen och blev Bäst I Rasen och Olga blev Bäst i Motsats kön. 

Olgas Kritik

Tik av utm typ och storlek. Utm. benstomme. Värformad feminint huvud med små ögon. Välformad bröstkorg. Passande vinklar fram och bak, stark rygg. Rör sig med ett bra steg. Ngt trång bak. Utm. pälskvalitet och temprament.

En helt fantastisk dag som överträffade alla mina förhoppningar över huvudtaget. Och så var första gången för både Olle och Olga med allt folk, hundar och tält vilket de inte varit med om innan.

 

Vi åker hem från Gränna med alla fina rosetter

Fotografering hemma

Lite dålig upplösning på första bilden så därför fick det bli ett par till, om de nu blev bättre??

 

 

På söndagen den 4 Augusti 2019 avslutas Tollarspecialen som alltid med utställning och nu var det Tyras tur att vara aktiv. Anna-Karin ställde henne i den ringa päls som hon nu har. Hon går ju nu i championklassen och där var det 8 tikar. Och jag såg med en gång att här har hon inte någon större chans för flera tikar hade minsann ingen sommarpäls. Och hon fick ett HP men blev inte placerad som väntat.

Domare var Arne Foss

Kritik

Feminim bra storlek och typ, mycket tilltalande huvudform, bra kil, bra ögon. Passande stomme. Harmoniska vinklar, rör sig effektivt med bra steg, vältecknad ej i bästa päls. Typiskt temperament.

SSRKs i Gränna 16/6 2019

Var och hämta Anna-Karin 7.30 hemma hos henne och där packade vi in Mickey och halva A-K garderob för alla väder. Det var anmält 27 tollare och tollarna var först i ringen så därför var vi i god tid. Som vanligt på dessa utställningar många kända ansikten, så mycket "tjöt". För att ta de närmaste så fick Mickey Excellent i öppen klass. Tyras pappa Lexus, vinst i jaktklass, fjärde bästa hane BIR Jakt & BIS 4 Jakt. Tyras bror Aston, Excellent och vinst i championklassen, bästa hane BIR och BIS 3. Och så min lilla Tyra i kv. Excellent i konkurrensklass placering 1 med ck, i bästa tikklass placering 1 med Cert ( sitt 4:e) och fick då Championatet. Vem som skulle bli BIR och BIM blev så att Tyras bror Aston blev BIR och Tyra blev BIM. Och i o med det behövde vi inte vänta till slutfinalerna som skulle starta vi 3 tiden. Är så stolt och glad över min lilla skrutta och championatet. Men lite irriterad över att man inte själv får lägga ut om nyheten. För Tyra hann knappt ut ur ringen innan halva Tollarsverige visste resultatet. Sociala medier på gott och ont......

Ett stort Tack till Ann-Karin som i värmen sprang alla varv med Tyra.

Kritiken

Domare var Vidar Grundetjern från Norge

Utm. typ och storlek, gott huvud, god hals som önskas längre. Utm. överlinje, utm. bröstkorg, välvinklad fram och bak, rör sig bra och mycket effektivt, ngt mer benlängd önskas, utm. päls och svans.

Champion idag

Tyra med sina rosetter

Anna-Karin och Tyra som får sin championrosett av domaren Vidar Grundetjern

Sofie med Aston och Anna-Karin med Tyra, och dessa bägge stjärnor är helsyskon!

 

Svensk Vinnarutställning i Sundsvall 19-21 april 2019

Min resa började torsdagen den 18e med att jag åkte till Kolsva och låg över hos Teresia och Freja. På fredagen när Freja blivit hämtad påbörjade vi de 40 milen till Sundsvall. Vid 2 tiden var vi framme och installerade oss på vandrarhemmet i Gaffelbyn. Ett helt fantastiskt område med natur och gång/motionsslingor, men det var mycket snö kvar i Sundsvall inte på vägar eller marken men enorma snöhögar som nu smälte i det varma vädret, så lite "klabbigt" var det på vissa ställen. Rummet var ok som man kan förvänta sig av ett vandrarhem. På kvällen kom Martina Raitio en mycket god vän till Teresia och mycket duktig handler och har ställt massor av hundar, och hon skulle ställa Tyra så de fick bekanta sig lite. Jag och Linda träffade henne i Östersund när vi var där med Elsa och Jackie, så det är några år sedan vi sågs. Att sova på ett vandrarhem som är fullt av hundfolk är inte att tänka på. Vi hade ställt uret till 7 men redan 05.15 började folk att spola vatten/duscha, skrapa stolar ( vårt rum låg ihop med köket). Så vaken var det bara att ta tag i dagen men vi hade gott om tid, Tyras ring började inte förrän 9.30. Så lång rastning av hundar, ej stressande frukost och när vi var klara åkte vi till Nordichallen och det var en riktig lång kö för att ta sig in till parkeringen. Men vi fick ändå en bra parkering och köade oss in. De som varit på Växjö utställning vet hur det är när det är trångt.... och det var det nu. Men vi fick upp våra stolar och hundarnas burar -  kan säga att det var bra att vi var tidiga. Så var det dax för Tollarna, de var ju uppdelade så tikarna var flyttade till en annan domare än den vi anmälde till, vilket inte jag jublade åt. Men det är att gilla läget eller avanmäla - men jag bestämde redan hemma att vi kör... med all logistik som är för en sådan här resa. Martina är jätteduktig och tog Tyra till ett excellent och det var 9 hundar i öppen klass och domaren placerade Tyra som 1:a med CK och jag jublade första gången i öppen klass 2 år och 1 månad vann hon klassen bland alla öppenklasstikarna. När så alla tikar var klara, junior, unghund, champion och veteranklasserna. Tävlade de vinnande tikarna mot varandra och där blev hon placerad som nr 4. Sammanlagt var det 26 tikar. Så sjukt stolt över min stjärna som tog sig så långt tillsammans med Martina.

Domare Hans Almgren

Excellent Placering 1 med CK och totalt 4:e bästa tik

Kritik:

Mycket vacker öppentik, med korrekt triangulärt huvud, lagom hals, stram rygg, tollarvackert med svansen, lite bredspårig fram, vacker päls, riklig, visar sig till sin fördel

SSRKs Utställning i Moheda 3/3-2019

Denna utställningen var jag inte alls närvarande på. Tyra hade varit hos Romy eftersom vi varit på parningsresa så hon tog med henne dit och Anna-Karin ställde henne. Catharina tog med en kompis dit och ställde Nisse.

Domare för dagen var Kerstin Henriksson

Nisse fick VG och ställdes i Öppen klass

Kritiken

Trevlig helhet. Bra öron, ögon och bett. Önskar mindre markerat stop. Rygglinjen önskas stramare i stående o gående. Bra bröstkorg. Tillräcklig benstomme. Mjuka mellanhänder, goda vinklar. Bra päls. Rör sig med bra steglängd, men slarvar med sina frambensrörelser.

 

Tyra i Kv. Excellent i Kk 1:a med CK, Bästa tik-klass 1:a med Cert. Och slog bästa hanen och blev BIR

Kritiken

Härliga proportioner. Utm. huvud och uttryck. Mkt bra öron, ögon o bett. Utm. hals o överlinje, välformad bröstkorg. Mkt bra benstomme, välvinklad. Utm. päls. Rör sig med vägvinnande effektiva steg.

SSRKs Utställning i Mjölby 28/10-2018

Ett vinterlandskap hade vi fått på lördagen, men det tog slut i Jönköping. Linda följde med som resesällskap och det var himla roligt är tråkigt att åka själv. Det var Svea som var på tapeten idag, tyckte det skulle vara roligt om hon i alla fall kunde få ett slätt
Excellent. Anna-Karin Johansson hade sedan tidigare lovat att ställa henne med uppmaningen att det måste gå fort, och fort gick det. Ninni Gilde tränade A-K och Svea utanför ringen så att Svea ordentligt skulle ta ut steget. Och detta gjorde Anna-Karin med bravur för Svea fick sitt Excellent men också CK och i Bästa tik också ett Reserv - Cert. Tror ni att jag var glad eller? Det man har lärt av det här är hur viktigt det är att hundarna får sträcka ut ordentligt för att kunna visa sina rörelser i alla fall en hund som Svea vilket också visat sig i hennes tidigare kritiker.

Domare Kurt Nilsson

Feminin med utm huvud och uttryck, god hals, goda proportioner bra bröstparti, goda vinklar utm. ben och tassar mkt goda rörelser och tillfredställande päls

Kv Excellent Kk 1a med CK Btkl 2a med R-Cert

Kommentar: Ingen bild på skönheten för pälsen är obefintlig så hur hon kunde få "härlig päls" vet jag inte. Domaren skulle se henne fullpälsad!!

SBK Attilas utställning i Skillingaryd 2018-09-16

Tyra ställdes för första gången i unghundsklassen. Göran skulle vara handler dels pga. av min fot och också för att jag hjälpte till med att sitta i sekretariatet. Göran skötte det hel mycket bra,  sedan skulle hon ju vidare till bästa i gruppen vilket de sa åt honom. Men när den började ropade de aldrig upp deras nummer och han sa inget heller, ja ja det är ju inte hela världen. Kritiken var ju bra.

Sött välskuret huvud med fina detaljer, fina proportioner, härlig front, utm. bröstkorg stark rygg, bra kors, välvinklade fina ben och tassar, parallella rörelser. Rör sig effektiv. Härlig päls och färg. Ngt högt hull för dagen.

Domaren hette Carina Andersson

HP CK och BIR

(inte så stor konkurrens!! och så ska maten minskas!)

 

Västra SSRK i Karlsborg 2018-09-01

På denna utställningen var Tyra "utlånad" till Agildesgänget eftersom jag var med Svea på annat håll. Anna-Karin tog med Tyra till Karlsborg och Martina ställde henne med mycket bra resultat.

Domare Kerstin Henriksson

Kvalitetspris: Excellent, Konkurrensklass: 1a med CK, Bästa tik-klass: 2a med Cert

Så nu har Tyra 2 Cert i juniorklass och nästa tas förhoppningsvis i Öppen klass.

Kritiken

Fina proportioner, trevligt huvud o uttryck. Välburna öron, utm. hals o rygg ngt sluttande kors, välformad bröstkorg. Bra ben o tassar, korrekta vinklar. Rör sig med lätta fina steg. Bra päls, färg o tecken.

 

Tollarspecialen 2018 på Muskö i Stockholms skärgård.

Tyra med HP på Tollarspecialen 2018

 

Utställningen på Tollar specialen är lite annorlunda det är en inofficiell utställning och bedöms lite annorlunda med att tex. ett HP är lika med ett excellent. Det var 300 tollare anmälda till utställningen. Sedan är det ju vanligt att det blir lite kritik - förra året hade de glömt championklassen i år hade de glömt att beställa rosetter. Så alla som vunnit något fick de ta adresser på och sedan skicka rosetterna till - kan vara dags att byta utställningsansvarig!! Det som ger de största meriterna är när man vinner hela "skiten" som Tyras bror Aston som blev BIS-junior, Bäste hane och BIM i best in show.

Blev lite skärrad när jag såg underlaget i ringen en stubbåker och ojämn sådan. I juniorklass som Tyra nu gick i var det 27 stycken. De delades in i grupper om 6 st. När alla var genomgångna fick Tyra ett HP . Jag hade mycket svårt för att springa fort med Tyra var livrädd för att trampa fel och vrida till mitt minisken knä som nu är nästan helt återställd - det var det inte värt. Så av den anledningen gick vi inte vidare, domaren kunde inte se hennes rörelse tillräckligt från sidan utan tyckte hon såg tyngre ut.

Tråkigt förstås men det är som det är - och nu i efterhand har jag fått bekräftelse av Martina på Agildes att jag ska bara säga till så hjälper hon till med att ställa Tyra. Hade tänkt göra en förfrågan före specialen - ja man är som man är - ska klara det själv....

Domare var Siv Sandö

Kritiken

Mkt god typ och storlek välbalanserad, härligt huvud och uttryck, välvinklad fram och bak får ändå inte bli tyngre i kroppen, tillräcklig päls mkt fin färg, rör sig bra. Mkt trevligt temperament!

Kv. HP i Kk oplacerad

 

 

Söndagen den 17 juni 2018 i Vännäs arrangör Västerbottens Kennelklubb.

Vilken grej det här var. Det började med att Teresia i mars frågade om jag hade lust att följa med och ställa Tyra i Vännäs. Och ja sa jag på en gång, min första tanke var att då får jag träffa Maria och Liisa. Tiden började att närma sig och Teresia hade fixat boende i Sundsvall på dit resan och sedan hotell i Umeå. Jag och Tyra startade vår resa torsdag morgon den 14 juni och åkte de 30 milen till Kolsva. Där packade vi om till Teresias bil som är större. Vi landade i Sundsvall sent på em. vid det bokade vandrarhemmet. Sedan mötte Teresias gode vän och tidigare handler upp Martina som jag och Linda träffade på vår resa till Östersund med Jackie och Elsa. Martina skulle frisera Racer och det var kul att träffa henne igen. Resan fortsatte på fredag morgon efter en banal frukost och nu hade vi ca 3 timmar kvar till Umeå. Maria sms om vi ville ha lunch/middag hos henne och det tvekade vi inte till. Så fantastiskt att får träffa Maria förstås och så Liisa och det var så härligt att se att Liisa nu helt glömt mig jag var vem som helst och det var bara Maria som gällde. Efter en god middag och rastning av hundar tog vi vårat hotell i besittning som låg 5 min promenad från parkeringshuset. Hotellet låg mitt i stan och rummet på 10:onde våning, en mycket annorlunda miljö för Tyra som fixade detta galant med att komma till ro i hotellsängen efter en intensiv resa på 100 mil. Rastningen en fredagskväll i en stor stad med storbilds tv pga. fotbollen och alla människor som firar med både det ena och det andra. Men vi lyckades hitta några gräsfläckar så rastningen gick bra, men jag träffade på en tjej som naturligtvis tyckte jag hade en jättefin hund och som talade om att det fanns mer grönområde inte så långt från hotellet vid älven. Jag tackade för tipset och bogserade oss vidare mellan en del som fått för mycket innanför västen. Lördag morgon började tidigt med rastning och nu på det nya grönområdet innan hotellfrukost vid ½7. Teresia var jättenervös och lyckade inte få i sig så mycket, för detta var första gången hon ställde Racer. Efter frukosten for vi ut till Vännäs och utställningen. Och Racer startade tidigt. Och den nervösa Teresia fixade detta galant och de fick bra kritik och bra placering, mer om det nedan. Efter utställningen bjöd Maria återigen på en superb middag och vi gick och rastade våra hundar, jag och Maria för sig och Teresia för sig och det pga. att Racer totalt förälskat sig i Tyra och kunde inte tänka på något annat än henne. Till hotellet på em. där vi softade ett tag innan det var dags för rastning igen på nya stället intill älven. Lite senare på kvällen bjöd Teresia på en drink i baren för att fira hennes fina resultat i ringen. Söndagen började för mig tidigt med först en dusch och sedan rastning av Tyra ville ju gärna att hon skulle göra både 1 o 2. Vid 7 sms Teresia "jag är hungrig" -  gå du till frukosten - jag kommer.... jag gick 3,5 km med Tyra utan att det blev en tvåa, gav upp. Till slut åt vi en god frukost och även jag - nerverna under kontroll. Vi lämnade hotellrummet ( glad jag slapp städa efter en hårfällande Racer och en sängliggande Tyra) Och infann oss på utställningsplatsen i god tid. Maria och Liisa mötte upp och var med hela tiden. Jag gick och gick men Tyra för att göra nr 2 men det var omöjligt och till slut insåg jag " att det får väl bli i ringen då" . Och så var det vår tur och det gick hur bra som helst och inget nr 2. Resultatet nedan. Efter utställningen som gick ganska snabbt eftersom tollarna också startade tidigt. Så vi kunde tidigt anta de 72 milen vi hade till Kolsva. Maria hade gjort mackor att ha på hemresan och de var välsmakande. Men vi gjorde en hel del stopp för kaffeintag, mat och rastning. Resan både fram och tillbaka gick helt utan missöden och vi var tillbaka i Kolsva runt 9 på kvällen. Ganska möra men ny rastning av Tyra och sedan slocknade vi gott i Frejas rum. Vaknade tidigt och med nybryggt kaffe och sista mackan från Maria startade jag och Tyra de sista 30 milen. Och vi var hemma i Beth vid middagstid. Då hade Tyra (och jag) åkt över 200 mil. Och jag måste säga att Tyra har skött sig helt exemplarisk under hela den här resan. Inte ett gnäll eller pip har funnit sig i allt, kunnat koppla av i alla sammanhang. Ja hon är en superhund. Den här resan har varit ett minne för livet och inte bara resultatmässigt så har det varit rent ut sagt "skit kul" Och är det bara vettiga domare nästa år så gör vi kanske om det, men med lite mer erfarenhet om boende och dyligt.

Här nere följer nu lite blandande bilder från helgen, fotografer är Maria, Teresia och jag.

Vi börjar med utställning som gick av stapeln den 17/6

Domare var Kerstin Henriksson

Excellent i Kv, Kk 1 med Ck, blev sedan 2 Btkl med reservcert

Kritiken

Utm. proportioner, öron önskas ngt högre ans. Bra ögon, korr bett. Bra överlinje och svans, välformad bröstkorg, Bra benstomme, goda vinklar. Rör sig med vägvinnande steg, mkt bra päls.

Juniortikarna

Och det här var tiken 3 år som slog Tyra och som fick sitt championat och heter Riverbreeze Blaze Of Glory

Racer: Excellent i Kv, Kk 1 med Ck och blev också 2 Bhkl med reservcert (någon kritik får ni inte)

Och nu då lite blandande bilder

Maria med Liisa och Tyra vid Umeåälven

Tyra tittar ut från 10:onde våningen

Hos Maria och vi väntar på Teresia och Racer

Här är Tyra helt utslagen i Marias soffa

 

Söndagen den 4 mars 2018

Då var det dags för SSRKs utställning i Moheda, har blivit tradition med Mjölby och Moheda för att det ligger inom en bra radie. Jag och Catharina sammanstrålade i Värnamo vid 9 tiden men var och en körde för sig Malte fick ju följa med som support. Hade byltat på mig ordentligt för att slippa frysa. Men tempen gick upp framåt dan så frös gjorde jag definitivt inte. Ja det är riktigt roligt att få träffa en massa vänner och kollegor och få tjöta lite. Det var anmält 26 Tollare och Domare för dagen var Christina Daniels som ska vara känd för att gilla stora tollare och det såg man på de anmälda hundarna - men de var ändå tvungna att ha lite mer än bara storleken som väl var. Och så här så dagen ut.

Nisses kritik i öppen klass hanar:

Bra storlek. ngt kort huvud m alltför runda kinder - ger ett främmande otypiskt uttryck. Bra kropp. Mjuk rygglinje. Väl utfyllt förbröst. Bra färg, päls. Rör sig m tillräcklig steglängd, men saknar energi.

Very good och ingen placering.

 

Tyras kritik i juniorklass:

Feminin tik. Härlig substansfull kropp för åldern. Härliga ben, tassar. Feminint huvud, vackert uttryck. Rör si typiskt m utm. parallella rörelser. Utm. päls färg och temp.

Excellent med CK och placerad 1:a. Tävlade sedan bland de övriga tikarna i öppen klass och blev där placerad som 2:a efter championtiken och fick därför Certet.

 

Söndagen den 4 februari 2018

SSRKs utställning i Mjölby blev även denna dag riktigt lyckad. Som vanligt denna utställningen i februari brukar bjuda på halkiga vintervägar, så även denna dag. Men vi räknade med att ha gott om tid och tog det lugnt. Men det var en snabb domare som hade kommit en bra bit så vi fick lite bråttom hann varken med toabesök eller kaffe innan det var dags.

Domare idag var Lena Rollmar

Kritik för Nisse

Hane med bra proportioner i kroppen. Ngt kort i nospartiet och väl markerat stop. Fin överlinje. Aningen rak i fronten. Bra bröstkorg. Tillräckliga vinklar bak. Fina rörelser. Välburen svans. Bra färg och päls. Utm. mentalitet.

Öppen klass hanar och fick Excellent och blev placerad som 3:e bästa hanhund.

 

Kritik Tyra

Mkt feminin välkonstruerad tik. Fina linjer i huvudet ännu ngt ljusa ögon. Genomgående harmoniskt byggd med bra benstomme och substans. Utm. överlinje, svans och bröstkorg. Fina vinklar och mkt bra rörelser. Utm. färg och päls. Mycket trevligt temperament.

Juniorklass tikar Excellent placerad 1:a med CK. Tävlade sedan med resten av tikarna och blev där placerad som 2:a bästa tik med ReservCert.

Söndag den 29 oktober 2017

SSRKs utställning i Mjölby blev en lyckad tillställning då det gick riktigt bra för alla tre hundarna. Nisse och Svea fick Very good men kritiken var bra. Tyra fick en längre resa, blev först bästa tikvalp och sedan tävlade hon med bästa hanvalpen som också var hennes helbror som hon vann över. Gick så vidare till finalen och blev där 3:e bästa valp.

Domare för dagen för alla tre är

Annelie Karlsson

Tyras kritik

Som nu går i Valpklass II

7 månaders tik, utm proportioner, sött feminint huvud, aningen stora öron, bra stop, strama fina läppar, utm bredd på fronten, bra bröstdjup, välvinklad, bra benstomme, rastypiska rörelser sett från alla håll lovande pälskvalité. Välpresenterad

Bästa Valp med HP och sedan BIS 3

Lite mer bilder

 

Tyra blir Bästa Valp före brodern Aston

här med domaren Annelie Karlsson

Tyra blir BIS 3 här med uppfödaren Annelie (Ninni) Gilde

 

 

Sveas kritik

Och nu för första gången i öppen klass

Tvåårig tik av en lite ädlare typ, feminint huvud, strama fina läppar bra ögonfärg, bra hals, tillräcklig förbröst och bröstdjup, bra benstomme, välvinklad, väl liggande skuldra, ngt rak överarm, bra pälskvalité, aningen sluttande kors, rör sig ok

Very good

 

Nisses kritik

Som nu också var för första gången i öppen klass

Tvåårig hane av mkt bra typ, maskulint huvud med bred skalle, för mkt stop, för utmejslad under ögonen, kort näsa, vacker hals och överlinje, utm förbröst, välvinklad, fina lår, passande benstomme, aningen brant kors, skulle önska mer energi i steget.

Very good

 

Söndagen den 17 september 2017

SBK Attilas utställning i Skillingaryd och eftersom vi fått tid för BPH med Svea fick Göran åka med Tyra. Och det gick mycket bra så det har han inte gjort för sista gången.

Domare var Annelie Karlsson

och kritiken löd:

6 mån tikvalp m härligt temperament. Feminint huvud med utm. proportioner. Ok ögonfärg för åldern. Välansatta öron. Härlig hals o överlinje utm. förbröst och bröstdjup. Utm. benstomme. Mkt bra vinklar fram och bak. Rör sig med utm. steglängd de få steg hon tar ok. Parallellt fram och bak. Mkt lovande.

Välvisad

Placering 1:a med HP, BIR och BIS 3

 

Söndagen den 5 mars 2017

Då var det dags för den traditionella utställningen av SSRKs utställning i Moheda.

Vi startade hemifrån 8.15 i full snöyra och Göran följde med eftersom jag inte var helt ok. Men ju närmare vi kom Moheda så blev det mer och mer barmark. Stefan fick vara stand in för Catharina idag då hon var ute på galej. Och det har han inte gjort för sista gången - han är en given handler - så gott att veta! Men det blev en evig väntan... domaren ska bedöma 20-25 hundar i timmen, och denna dommare bedömde 12!!!! Så det gick till middagstid innan det var dags för Tollarna! Och så här blev resultatet:

Domare Theres Johansson

Först ut var Nisse

Very good och placering 2

Kritiken

En lättare hane m välskuret huvud. Korrekt bett. Utm. öronansättning. Välformade ögon. Ok överarmsvinkel. Stark rygg. Ngt fallande kors. Ok knävinkel. Tillräcklig benstomme. Utm svansansättning. Rör sig lite bundet men parallellt. Ok pälskvalite. Visas idag i för lite hull. Trevligt temp.

Och så var det Sveas tur

Very good och placering 2

Kritiken

Välskuret huvud. Utm. öronplacering. Välformade ögon m. passande färg. Korrekt bett. Knappa vinklar. Stark rygg. Fallande kors. Låg fin has. Ok tassar. Rör sig m alltför kort steg från sidan. Utm. pälskvalitet. Trevligt temp.

Foto Anette Johansson

 

Söndagen den 5 februari 2017

Då har vi varit iväg igen till Mjölby för SSRKs utställning där. Och som oftast när denna utställning i februari är det dåligt väglag, så och idag för på östgötasidan är de urdåliga med att sköta vägarna. Men vi kom i tid och hade en riktig trevlig dag, hemresan gick mycket bättre om jag bortser från Månsarpsvägen - en oplogad väg med ca 10 cm snö.

Domare idag var Bay Kim från Danmark

Hundskallet´s Höstklara Nisse

Excellent och blev placerad som 3:e bästa Juniorhane

Kritik

Utm. storlek, vackert huvud och uttryck, korrekta öron, korrekt hals och skuldra för åldern. Utm. överlinje och kropp, utm. päls och struktur. Korrekta rörelser från sidan, gott temperament men behöver mer ringträning.

 

BellaNovas Spelevinkan Svea

Very good och placerad som 2:a i unghundsklass tikar

Kritik

Korrekt storlek, feminint huvud, korrekt stop, bett, hals och skuldra. Mkt fallande kors. Godkänd kropp och vinklar, utm. päls och struktur, utm. rörelser. Gott temperament

Tollarspecialen 4 - 7 augusti 2016 i Forsvik

Detta är ett jättearrangemang som i år hölls av Skaraborgs Tollarna som verkligen har gjort ett kanonjobb med att få allt till att fungera så bra under fyra dagar där ca 500 Tollare medverkade i olika aktiviteter. Helgen avslutas med utställning på söndagen där 300 Tollare skulle bedömas, en utställning som inte liknar någon annan. Från Hundskallet´s var det 3 hundar det var Malte och Nisse och Norton, samt min Svea och dessa fyra hundar gick i olika ringar. Men jag fick se det mesta av alla fyra. Domarna gjorde så att de tog in alla i samma klass som fick springa runt, därefter delades gruppen upp med ca 12 hundar i varje grupp och ekipagen fick en individuell bedömning och de som gick vidare fick HP. När alla grupperna var genomgångna tävlade HP-hundarna med varandra och domarna plockade ut de 4 hen tyckte var bäst.

BellaNovas Spelevinkan Svea

Juniorklass Tikar

Domare Börje Johansson

Eftersom jag fortfarande är justerad och definitivt inte kan springa så ställde Nortons matte Helena upp som handler för Svea, och det gjorde hon med bravur.   Tack Helena!

Svea fick HP men blev oplacerad

Kritik

Rejäl tik, något kraftigt huvud, får ej bli grövre, mörka ögon, vaket uttryck, bra underkäke + hals, något framskjuten skuldra, stark rygg, sluttande kors, bra bröstkorg, rör sig idag något kort steg men parallellt. Pigg och alert tillsammans med sin handler.

Hundskallet´s Höstklara Nisse

Juniorklass hanar

Domare Theres Johansson

Nisse fick HP men blev oplacerad

Kritik

Luftig. Ngt kort nosparti. Korrekt bett och öronansättning. Utm. öron. Plan rygg. Ok kors. Knapp knävinkel. Ngt grund i bröstkorgen. Önskar ngt kraftigare benstomme. Urfälld. Utm. piggment. Rör sig parallellt, ngt kort steg från sidan.

Hundskallet´s Lord Konrad (Malte)

Öppen klass hanar

Domare Bjarne Sörensen Norge

Malte fick HP men blev oplacerad

Kritik

Maskulint huvud och uttryck, god hals, utmärkt kropp, knapp vinklad fram och bak, kunde haft mer benstomme, god färg, något öppen päls. Rör sig med bra steg, prima temperament.

Hundskallet´s Höstklara Norton 

Diskvalificerande klass Hanar

Domare Jan-Erik Ek

Norton fick HP men blev oplacerad

Kritik

Kort och samlad m bra bröstkorg. Bra ögonfärg, tillräcklig benstomme, ngt öppen i sin päls. Breda bra lår. Rörelserna svåra att bedöma då han hoppar hela tiden. Trevligt temperament.

 

Ett stort Tack till mina kära valpköpare som kom och förgyllde utställningsdagen och till Linda som följde med mig för att kolla på Tollarjaktproven. Jag är mycket nöjd med resultatet på utställningen med era hundar. Och nästa år kanske det inte "bara" blir utställningen.......

 

SSRK Smålands utställning i Gränna 19 juni 2016

Och jag hade med mig min personliga assistent eftersom jag själv hoppade runt med kryckor. Som handler hade jag bett Anna-Karin. Endast Svea var anmäld och inga andra Hundskallare var där. Däremot var det ett gäng från BellaNova där bl.a Sveas syster Sonja som också ställdes. Det var en mycket trevlig dag, solsken men mycket blåst ett perfekt hundväder. Och det var mycket trevligt folk där och det "tjötades" en hel del.

Domare för dagen var Eva Liljekvist Borg.

Här nedan kommer nu lite bilder från dagen samt Sveas kritik hon startades nu i juniorklass och kritiken löd:

Fem. nätt tik. För dagen lätt och luftig, vackra ögon. Lite tunn i nospartiet. Tillräcklig hals. Lite spänd i länden. Tillräckliga vinklar bak, lite rak fram. Kunde röra sig lite effektivare. Goda pälsanlag.

Kv:  Very good Kk 3

Här är Svea inne i bedömningen

Svea och AK

Svea och AK

Sonja får bedömning

Här har vi  Koppeldragets Mynta med Maria Glad

Här är veteranen  Otto BellaNova´s Ess Copiad född 2004 som är farfar till M-kullen hos mig

Här är då Spelevinkan Sonja, Bella Nova´s Lexas Prisma och hennes valp Tasty Tipi här 13 v.

Här är då junior gänget juniortikar

AK och Svea

 

SSRK Smålands utställning i Moheda 6 mars 2016

Och i busväder blev hemfärden, det började lite smått att snöa redan på den tidiga morgonen. Och ju närmare Beth vi kom desto mer snö.

Och inga bilder blev det idag, glömde bort det i röran.

Men på plats var Catharina och Stefan med Malte och Nisse. Och jag och Göran med Jackie och Svea.

Domare för dagen var Jan-Erik Ek.

Nisse var först ut i valpklass II

Kritik

Kort och samlad hane, piggt uttryck. Väl brant stop, bra ben och tassar. Välformad bröstkorg, bra pälskvalite, kunde ha bättre vinklar, rör sig ok. Visar sig trevligt.

Bästa han valp med HP och blev BIR

Gick vidare till finalen men åkte ut i första svängen.

Därefter var det Malte i öppen klass hanar.

Kritik

Rejäl hane på den större sidan, maskulint huvud med bra uttryck, tillräcklig hals, skulle önska bättre vinklar såväl fram som bak och ett effektivare steg från sidan o mer påskjut bak. Bra pälskvalité. Tillräcklig benstomme. Utm. temperament. Välvisad!

Och fick ett Very good

Så var det Sveas tur i valpklass II

Kritik

Välvisad tik, sött huvud o uttryck, tillräcklig hals, kunde vara bättre vinklad fram och bak, bra pälskvalité, tillräcklig benstomme, rör sig ok bak. Skulle önska ett bättre steg från sidan. Trevligt temperament.

Bästa tik valp med HP och blev BIM

Veteranen Jackies tur

Kritik

Kraftfull veteran, välformad kropp, välmarkerat stop, bra hals, kunde ha bättre vinklar fram, bra ben o tassar, bra pälskvalité, kunde önskas bättre vinklar bak o ett bättre steg från sidan. Väl bibehållen.

Och fick ett Excellent och blev placerad som nr 3

SSRK Östergötland anordnade Utställning i Mjölby den 7 februari 2016.

Och vi var ett glatt gäng hundskallare som var där, Familjen Kvarnrud med Norton, Catharina med Malte och Nisse, Linda med Elsa och Jag med Jackie och Svea. Och det blev en riktigt lång dag eftersom Nisse och Svea gick vidare till finalen.

Domare Torbjörn Skaar

Det blev bara bilder på valparna och Malte i ringen av praktiska skäl!

 

Först ut var Nisse i klassen valp I och kritiken löd:

Bra skalle och nosparti men skulle önska lite mer längd i helheten, mörka fina ögon och välburna öron, mycket bra hals, välvinklad fram, tillräckligt vinklad bak, utmärk kropp, rör sig med bra steg. Välpresenterad!

Bästa valp med HP!

Och finalen i klassen valp I blev han placerad som nr 4

Sedan var det Norton tur att bedömas i klassen valp I och kritiken löd:

Välbalanserad helhet med ett vackert huvud och uttryck, med bra skalle och nosparti, välformade mörka ögon, välburna öron, mkt bra hals, välvinklad fram och bak, utm. kropp och benstomme för åldern, mycket trevlig hund som vi håller tummarna för att "de" ramlar ner för framtiden.

Placering 2

 

Och här placeringen Nisse som nr 1 och Norton som nr 2

Så var det dags för Svea i valpklass II

och kritiken löd:

Feminint huvud och uttryck, välburna öron, välformade mörka ögon, bra hals, mkt bra vinklad fram och bak, utm kropp, behöver lite stramare rygglinje och lite mer längd i steg. Trevligt temperament.

Bästa valp med HP!

Och blev i finalen i placerad nr 4

I öppen klass hanar var det så dags för Malte och kritiken löd:

Vackert huvud och uttryck, välformade ögon, välburna öron, bra hals och välvinklad fram, mkt bra bröstkorg och länd, avfallande kors och knapp vinklad bak stör rörelserna och går underställd med korta baksteg.

Och fick kvalitetspris Good

Och så småningom var det dags för veteranerna, de nu snart 9 åriga damerna.

Elsas kritik löd:

Bra huvud och uttryck, mörka ögon, välburna öron, behöver en mer aning längd i halsen, bra vinklad fram och bak, något svag i bakstället, för dagen ej i bästa päls, rör sig bra steg för sin ålder.

Kvalitetspris Very good och blev placerad som nr 3

Och så Jackies kritik:

9-årig veteran, mkt bra huvud och uttryck, mörka ögon, bra hals, välvinklad fram och bak, mkt bra päls, utm. kropp, rör sig med bra steg för åldern. Välpresenterad.

Kvalitetspris Excellent och blev placerad som nr 1

Domaren kommentar till mig att det blir inget cert idag, det saknades det "lilla". Attans tänkte jag det är ju det jag är ute efter - det sista certet!!!!!

Annandag Jul var det utställning i Moheda med Svenska  Herdehundsklubben SBHK. Och vi äntrade dit, Svea med husse och matte och Nisse med husse och matte. Kunkurensen var inte speciell stor men kritiken är den viktigaste.

Domare i grupp 8 var Marie Callert som även dömde Bäst i rasen och Bäst i gruppen. Och eftersom Nisse blev BIR gick han vidare till BIG-gruppen men åkte ut i första svängen tillsammans med de andra retrieverna.

Lite bilder och kritiker under dagen och Stefan Svensson har tagit alla bilderna.

 

BIR och BIM vinnarna

Hundskallet´s Höstklara Nisse

Kritik i Valpklass

4,5 mån. Hanvalp av bra modell. Maskulint huvud och uttryck. Bra hals. Rygglinje i utveckling. Kraftig bröstkorg. Goda vinklar. Rör sig mkt väl. Bra päls o färg. Härligt temperament.

Bästa hanvalp med Hp och blev  BIR

BellaNova´s Spelevinkan Svea

Kritik i Valpklass

6 mån. Feminim tikvalp. Feminivt huvud o uttryck. Bra hals o rygg. Utm förbröst o bröstkorg. Goda vinklar. Bra benstomme. Rör sig väl. Härligt temperament. Bra päls och färg.

Bästa tikvalp med HP och blev BIM-valp

 

Morrgan har varit på utställning SSRK:s utställning i Vännäs.

En mycket bra kritik trots att Morrgan ej blev bedömd då det var alldeles för mycket roligt runt omkring.

Domare var Mats Jonsson

Kritik:

Hane som är uppspelt av situationen. Vill inte visa sig för domaren därav priset KEP. Goda prop. Välskuret huvud med bra uttryck. Mkt bra hals och rygg. Brant i sitt kors. Välburen svans. För åldern tillräcklig bröstkorg. Bra vinkling och benstomme. Rör sig bra fram. Väl underställt bak. Hem och träna!

foto Maria Sjögren

Så har Malte och Lisbeth varit på utställning i Hässleholm arrangerad av Nordskånska Kennelklubben den 22 februari 2015 i valpklass 6-9 månader.

Domare Filip Johnsson

Kritik

Stor valp, Mask. huvud med trevligt uttryck. Utm. hals, bra rygg, brant kors. Tillr. vinklar fram och bak. Välutv. kropp. Utm. ben och tassar. Bra rörelser.

Placering som andra bäste hanvalp.

Söndagen den 9 november 2014 var det dags för Malmö-valputställning där Sommarsköna Malte verkligen gjorde bra i från sig tillsammans med matte Lisbeth Mårtensson.

Domare var Blume Trine

Kritik

5 mån. Utmärkt huvud med korrekt valpbett. Bra hals och topline. Bra djup i bröstkoren. Välvinklad fram och bak. Välknutna tassar. Passande rörelser för ålder. Prima päls. Utmärkt temperament.

Blev placerad som 3:e bästa valp i åldern 4-6 mån.

Dessa bägge bilder har jag fått från Tuula Lindroos som var på plats i Malmö.

foto Lisbeth Mårtensson

 

Söndagen den 3 mars 2014 var gänget på SSRKs utställning i Moheda.

En domare som inte hittade många rätt på de Tollare som var där och det delades inte ut många Excellent, bl.a inte enda i öppen klass tikar. Måttstocken var framme på väldigt många både de som var stora och de som var små. Om det nu berodde på att han hade med en domaraspirant. Men vi hade en trevlig rolig dag ändå, alltid roligt att träffa andra "tollartokiga" människor!

Resultatet från dagen med Domaren Martin Johansson:

Malte var först ut i Öppen klass hanar och fick ett Good hans kritik:

Välskuret maskulint huvud, Något stor hane, bra bröstkorg, lite brant kors, tillräcklig vinklad bak, rör sig trångt bak, skulle ha friare rörelser bak, bra attityd, bra päls. Välvisad.

Efter det var det dags för Klara och Jackie i Öppen klass tikar.

Klaras kritik:

Rejäl tik välskuret huvud med bra uttryck, fina öron, kunde vara stramare i rygglinjen bra bröstkorg. Rör sig trångt bak kunde ha mer drive i baksteget, Bra päls och temperament.

Very good och blev placerad 2:a

Jackies kritik:

Feminim tik, aningen runda ögon och stora öron, bra hals. lite rak överarm, bra längd och bröstkorg, tillräckligt vinklad bak, rör sig med tillräckligt steg ej i bästa päls.

Very good och blev placerad 3:a

Blandade bilder från dagen.

Lite organisation för att få burarna och folket på plats

Det tittas, språkas och känns, här är det Malte som är "offret" för bedömningen.

Söndagen den 9 februari 2014 var det dags för SSRKs utställning i Mjölby. Vi hade bestämt träff med Catharina vid Torsvik och enligt SMHI på lördagen skulle vädret vara hyffsat, och så när man kliver upp på söndagmorgonen är det flera cm klabbsnö. Och det var slirigt värre på månsarpsvägen och Catharina hade heller inte haft någon rolig körning från Värnamo. Men vi tog det lugnt och landade 15-20 min. senare än beräknat i Mjölby men vi var i god tid ändå tills Malte skulle in. Och det var ett stort antal Tollare anmälda till denna utställning hela 59 st.

Domare: Lena Rollmar

Kommentar om henne är väl att hon ville ha små hundar. " Blåbärsgänget" var Lindas förslag eftersom hela gänget fick blått - Very good! Våra "stora" hundar med "stora" hjärnor - eller?

Först ut var ju Malte i öppen klass hanar.

Very good och oplacerad

Kvadratisk bygd hane på den större sidan, bekymrat uttryck, bra öron, stark hals och rygg, moderata vinklar fram och bak, lite höga hasor, bär svansen väl, lite korta steg bak, balanserade rörelser, trevligt temperament, bra päls.

 

Till slut var det så dags för tikarna i öppen klass och Klara bedömdes först:

Very good och oplacerad

Feminin tik av den större modellen, fint uttryck, bra ögon o öron, tillräcklig hals, lite lång i länden, tillräckliga vinklar fram och bak. Rör sig lite tungt o oengagerat, svansen ringlar sig ner väl långt på ryggen, lite öppen päls, vänlig o lätthanterad.

 

Och nästan sist ut idag var det Jackies tur till bedömning:

Very good med placering 4

Feminin tik på större sidan, lite kort i nospartiet, korrekta öron, tillräcklig hals, lite lång i länden, öppna vinklar fram och bak, balanserande men lite oengagerade rörelser, bär svansen väl djup, röd färg, vänligt temperament, ej i full päls.

Några bilder från dagen

 

 

Den 3 november var det så dags för den stora utställningen i Växjö, trångt så in i norden, så bilden på Jackie fick bli en riktig närbild för mer plats fanns inte, om man inte var i ringen. Och det gick bra för henne men det sista certet uteblev och det hade jag inte räknat med heller med den spretiga päls hon fortfarande har.

Tack Anna-Karin Johansson för att tog dessa bilder!

 

Domare: Jelena Kruus

Kritiken löd:

Excellent type, correct bones, head more feminin, nice ears, courrect nech, toppline better in moving. Straight in front, free elbons. Typical mover.

Kv: Excellent Kk: 4:e placering med CK

SSRK: utställningen i Mjölby 27/10-2013

Hela 53 Tollare var anmälda till denna nu mycket populära utställningen, så konkurrensen var hård och desto roligare att det nu gick så bra för oss.

Domare: Nils Molin

Och så här såg kritiken ut:

Malte som var först ut som hane i öppen klass:

Välformat huvud, maskulint uttryck, utfyllt nosparti, utm stop, korrekta öron, goda frambensvinklar men är ngt knappa bak, välkroppad goda rörelser, bra päls.

Kv: Excellent Kk: oplacerad

Sedan var det dags för Liisa i Juniorklass med följande kritik:

Vackert feminint uttryck, bra nosparti och stop, välkroppad, bra frambensvinklar, högställd bak pga den knappa vinklingen, rör sig med ganska god steglängd.

Kv: Very good  Kk: oplacerad

Så var det dags för öppen klass tikar där nu både Klara och Jackie tävlar i.

Klaras kritik:

Ngt lång tik men med ett mkt vackert huvud o feminint uttryck, väl utfyllt nosparti ut. stop, korrekta öron bra kropp på gränsen till för tung, rör sig mkt bra, god päls.

Kv: Excellent  Kk: oplacerad

Jackies kritik:

Mkt bra byggd tik, vackert huvud med utfyllt nosparti o korrekta öron, välformad bröstkorg, rör sig mkt bra och har en god päls.

Kv: Excellent Kk: 3:a med CK och blev placerad som 4:e Btkl.

 

Inofficiell utställning på Attila 22/9 2013.

Det blev en märklig utställning där domaren faktiskt tabbade sig en hel del, fast det inte var mer än 5 tollare totalt, så visste han inte riktigt hur han hade det när han skulle placera de tre tikarna, jaja i det här läget har det inte så stor betydelse. Så Liisa blev BIM men det var nog meningen att det skulle varit Jackie. BIR blev Dutch som gick vidare till finalen.

Domaren hette Jack Brander.

Liisas kritik:

Stram feminin tik av utm. storlek, bra huvud och uttryck, utm bett och tänder, bra hals som kortas av aningen, brant skuldra ut. bröstkorg o tillräckliga vinklar bak, rör sig väl från alla håll utm. päls, färg och temperament.

Jackies kritik:

Feminin tik av utm. typ och storlek, bra skalle och nosparti, utm bett och tänder, bra halslängd, ngt öppen front, bra över och underlinje, rör sig rent och energiskt, mkt treligt temperament, välpresenterad i utm. kondition.

Så har jag och Catharina varit i Askersund med Malte, Jackie och Liisa på en Nationell utställning. Vi åkte på fredag middag och installerade oss i en stuga på Harge Camping. Det var många utställningshundar där och framförallt Liisa hade fullt upp med att hålla koll på allt och alla. Tollarna skulle starta sist i ringen så vi hade ingen brådska på morgonen utan var i mycket god tid och fick vänta ganska länge innan det var Tollarnas tur. Rätt som det var började en speaker att prata i en högtalare vilket inte föll i god jord för Liisa som blev helt förskrämd hon låste sig och brydde sig varken om godis, köttbullar eller leksak. Detta släppte lite och så var det då valparnas tur och som vi står i ringen så sätter speakern igång igen och då blev det helt kört, fick henne runt i ringen men helst ville hon fly ut så man kan inte säga att hon visade sin bästa sida precis. Kritiker och placeringar på gänget kommer här nere. Tack Catharina och Malte för en härlig samvaro!

Domare för dagen var Kenneth Edh

Liisa i valpklass

Kritik

8 mån. valp. Bra proportioner. Huvud som inte får bli grövre. Fina ögon och öron. Bra överlinje idag hängade svans. Bra volym och benstomme, valpig päls m. vita tecken på tår och bröst. Rör sig m ngt korta steg och skulle ha mer resning.

Placering 2

Så var det dags för hanar i Öppen klass och här är det Malte och Catharina och de andra hanarna i öppna klassen.

Malte fick ett Very good och placerad 3:a

Kritik (kommer)

Efter hanarna var det så dags för Öppen klass tikar och Jackie.

Kritik

Bra proportioner. Bra huvud och uttryck. Fina öron och ögon. Bra hals och rygg. Välburen svans, goda vinklar. Passande stomme och kropp. I dag ngt kort kroppspäls. Bra sidorörelser men ngt lösa armbågar.

Och Jackie fick Excellent och blev placerad 1:a

SSRK Smålands Utställning i Gränna den 16 juni. Lagom till att vi landade i Gränna så börja det regna och inte i måttliga mängder heller. Linda K och Anna-Karin hade åkt tidigare och redan fått upp tälten. Några bilder blev inte tagna fullt upp ändå.... men regnet det upphörde men hundarna var redan genomblöta, men de hann att torka till lite i alla fall Jackie som gick senare. Resultaten ser ni nedan. Dutch gick bra men blev placerad 4:a BHK med R-Cert för 9:e gången till Anna-Karins stora förtret.

Domare var Jan Herngren

Liisa som gick i valpklass 6-9 mån.

Kritiken:

6 månader för dagen ngt överbygd, fint huvud och uttryck bra bett, tillräcklig hals, ngt rak överarmsvinkel goda vinklar bak, lovande päls, rör sig bra bak ännu lite lös fram.

Placering 2 med Hp

Och så var det mor Jackie i öppen klass

Kritiken:

Tik av utm. typ och storlek, goda proportioner, härligt huvud och uttryck, goda vinklar fram och bak, bra överlinje, välformad bröstkorg, passande stomme, päls ngt kort idag, fin färg, rör sig från sidan i god balans.

Fick Excellent med placering 2 med CK blev sedan oplacerad i BTK.

 

Klara som också går i öppen klass hade för dagen lämnat pälsen i dammsugaren och fick därmed Very Good.

Utställningspremiär för Liisa och Loffe och det på June Hunklubbs Inofficiella utställning i Jönköping 1 maj 2013.

5 månader och det var en häftig upplevelse för dessa "bebisar" en miljöträning som heter duga. Men de skötte sig galant. Men jag skulle gjort som Linda L åkt hem efter första bedömningen och inte stannat kvar till finalen för det blev nästan för mycket för Liisa som inte riktigt orkade med värmen och utställningsmiljön och tyckte att sista svängen i ringen inte var rolig, men hon var glad när vi åkte hem. Emma och Evelina kom och de stannade kvar ända till finalen. Och det var en härlig dag i nästan sommarvärme med många hund/jobbarvänner som var där. Så Tack Linda L och Emma för en härlig dag.

Domare var Pia Fogelberg-Berglund och klassen var valpar 4-6 månader.

Kritiken för Liisa:

Helhetsintryck: Tilltalande

Feminin tikvalp, tänder i fällning, bra nosparti som håller de rätta proportionerna, tillräckligt förbröst, ganska (tror jag det står?)framsjuten skuldra, stark rygg för åldern, väl ansatt svans, bra bredd bak, lagom steglängd från sidan, något lös fram. LOVANDE VALP! BIR

HP BIR och BIS 4 i finalen

Loffes kritik:

Helhetsintryck: Tilltalande helhet

Tänder i fällning, passande nos och ögonfärg, bra förbröst, väl tillbakalagd skuldra, bra utfyllt bröst för åldern, stark rygg, goda tassar och benstomme, väver ryggen något i rörelse, mycket hopp och skutt, behöver ringträning, är man bebis får man ha kul i ringen.

HP och BIM

Emma fotade lite under dagen!

  

Catharina och Linda har varit i Moheda på utställning den 3 mars 2013. Och nästa gång ska jag vara med!!

Domare för dagen var Nina Karlsdotter.

Maltes kritik i unghundsklassen:

Kraftfullt maskulint huvud, lite kindig. Bra öron och ögon. Bra hals, plan rygg kort kors, bra svans, välutvecklad kropp men högt hull. Skulle vara lite längre, passande benstomme bra fötter, knappt vinklad, rör sig med något kort steg och lite löst fram. Kraftig päls, bra färg och tecken. På max storlek.

kv. Very Good kk. placering 4

 

Klaras kritik i unghundsklassen:

Nätt feminint huvud, bra form och proportioner, huvudet kunde vara lite längre i sin helthet, bra ögon och öron. Utm hals, bra rygg, den lite överbyggda rygglinjen förstärks av den ngt öppna pälsen o det avfallande korset, lite rullad svans i rörelse, bra kropp passande benstomme. Lite platta fötter. Harmoniskt vinklad bra steg från sidan, trång bak, lös fram, bra färg och pälskvalité, dock lite öppen. Mkt sparsamt tecknad

kv. Very Good kk. placering 4

Söndagen den 10 februari 2013 var det SSRK:s utställning i Mjölby och de tappra utställarna Catharina och Linda var där tillsammans med ett stort gäng andra Tollare över 50 st var anmälda. Malte och Klara som nu tävlar i unghundsklassen. Domare var Ann-Christin Johansson.

Maltes kritik:

Välformat huvud, mkt bra uttryck, bra hals, stark rygg, bra kors, mkt bra kropp i kortaste laget, tillräckliga vinklar, mkt bra benstomme och tassar, kunde ha ngt längre steg, välburen svans.

kv. Very Good kk. placering 5

Klaras kritik:

Vackert välformat feminint huvud m. bra uttryck, utm. hals framskjutna skuldror, kunde ha mera kropp, bra vinklar, tillräcklig benstomme, spretiga tassar, ngt höga haser. Rör sig ok från sidan ngt löst fram, kunde ha ngt bättre rygglinje o vara i bättre päls för dagen.

kv. Very Good kk. placering 4

Annandag Jul 2012 var Catharina och Linda i Moheda på utställning. Några bilder har jag inte fått men kritiken och resultatet kommer här nere.

Unghundsklass och Domare var Nina Jonzon

Maltes kritik:

19 månaders hane av stor typ, bra bett, maskulint huvud, bra proportioner, bra ben och tassar, bra päls och färg. Trevligt temperament.

kv 1:a med HP placerad 2 av bäste hane

Klaras kritik:

19 månaders tik bra storlek, rör sig väl runt om, bra bett, feminint huvud, bra kropp och lår, bra päls och svans. Utmärkt temperament.

kv 1:a med HP placerad 2 av bäste tik

Söndagen den 28 oktober 2012 var Catharina och Linda i Mjölby på SSRK:s  utställning.

Domare var Arne Foss

Både Malte och Klara ställdes i Juniorklass.

  

foto Martin Sköldestig

Maltes kritik:

17 månader god typ, för stor, välformad trevlig skalle, vackert uttryck, bra öron, ngt knappa vinklar fram, bra överlinje, utmärkt svans bra sidorörelser ngt oprecis fram och bak. Bra pälsstruktur. Vänligt temperament. Vävisad.

Kv. Good

 

foto Martin Sköldestig

Klaras kritik:

17 månader Feminim kraftfull tik, mkt typisk huvudform och ögon. Tillräcklig underkäke. Normal bestomme. För dagen ngt överbyggd. Bra svans, bra sidorörelser. Lite oprecis fram och bak. Inte i full päls. Mkt sympatiskt temperament. Behöver lite tid.

Kv. Very good  Kk. 2

SBK Attila i Skillingaryd hade en inofficiell utställning den 22 september 2012

Himlen var öppen hela den dagen, och de tappra utställarna gjorde dagen till ett trevligt arrangemang, själv var jag bara åskådare.

Först ut var Malte som fick ett Hp.

Klara fick klara sig utan rosett idag.

Elsa fick också ett Hp.

Därefter skulle BIR och BIM utses mellan Elsa och Malte, och Elsa drog det längsta strået och blev BIR.

Stort Grattis till Elsa och Malte!

Bilderna nedan talar för sig själv.

Maltes rosetter

Elsas rosetter

  

 

Örebro Läns Kennelklubbs Internationella utställning i Askersund lördagen den 11 augusti 2012.

Vi som åkte var Linda med Klara och Elsa, Catharina med Malte och Jag med Jackie.

Vi skulle ju hem ganska fort och tyckte det var bökigt med tält. Mirella hade tidigare erbjudet sig att vi fick bo i deras hus i Hallsberg då de skulle vara på semester då. Så dit kom vi vid ca 21-tiden och det var skönt att slippa krångla med tält. Lite vin och snack och sedan somna vi, varje ekipage i var sitt rum med stängda dörrar - det bor en katt i huset!!!! men det gick bra och någon konfrontation blev det aldrig. Tack Mirella för lånet av huset! Kl. 8.00 for vi från Halsberg till Askersund på den traditionella utställningen - och det gick riktigt bra.

Domare för Tollarna var Mocarry Beattierita

Först ut var Malte i juniorklass och han fick Excellent

Kritiken

Pleasing head and expression. Good shoulder placement. Correct topline. Moving close behind, soundly in front, needs training. Excellent temperament.

Därefter var det Klaras tur också i juniorklass och hon fick Very good

Kritiken

Pleasing head and expression, well placed shoulder. Topline rising to the rump. Moving very close behind, soundly in front. Temperament little shye.

Därefter var det dags för damerna i den öppna klassen.

Och Elsa fick Very good

Kritiken

Pleasing head and expression. Correct shoulderplacement but carries weight on it. Good topline. Moving very close behind and very wide in front. Excellent temperament.

Och Jackie tog då sitt andra Cert blev utslagen av hanhunden och blev BIM!

Excellent i kv och CK i kk.

Btkl plac. 1:a med Cert

BIM

Kritiken

Pleasing head and expression. Well placed shoulders. Topline rising slightly to the rump. Moving very soundly in front, litle close behind. Exellent temperament.

Lite blandade bilder

  

 

  

             

 

 Så har de tappra utställarna Linda och Catharina varit på utställning och denna gång på SSRK:s Utställning i Gränna den 17 juni 2012.

Domare var Ewa Nielsen

Maltes kritik i Juniorklass

Maskulint huvud m trevligt uttryck, bra öronform, knappt vinklad. Tillräcklig päls o kropp. rör sig oparalellt bak. Behöver tid för att komma till sin rätt.

kk Very Good med placering 2 i kk.

Klaras kritik i Juniorklass

Feminint huvud som behöver mörkna i sina ögon. Bra öron, normal vinklad, svag överlinje, ej i päls. Bra benlängd, rör sig med höga hasor bak. Ännu mycket lös.

kk Very Good med placering 3 i kk

 

Lördagen den 14 april 2012 var Catharina och Linda på utställning i Sätila. Domare var Dan Ericsson

Maltes kritik i Juniorklassen

Maskulin hanhund med utmärkt huvud och uttryck. Rejäl benstomme. Knapp vinklad skulda alltför brant kors o mycket rak bak, Välutvecklad kropp för åldern. Rör sig med korta steg och som helhet alltför kvadratiskt.

kv Very good kk 4

Klaras kritik i Juniorklassen

Feminim tik med typiskt huvud och uttryck. Bra skuldror. Utmärkt kropp. Pälsen i stor fällning. Hon bär svansen alltför kringlad i rörelse. Visar sig mycket alert.

kv Very good kk 2

Elsas kritik i Öppen klass

Feminin tik av utmärkt storlek. Bra kropp och rygg. Kort hals Bra skuldra. Knappt vinklad bak. Skulle önska mindre framträdande ögon och bättre uttryck. Pälsen urfälld för dagen.

kv Very good kk 3

Söndagen den 4 mars 2012 var det dags för nya utmaningar. Och nu for vi iväg till Moheda och SSRK:s utställning i Bollhallen där. Domare för dagen hette Börje Johansson. Fotade gjorde jag och Stefan men ljuset är inte alltid det bästa på sådana här ställen.

Kritik och placeringar vid varje hund.

Konkurrensklass (kk)

Bästa tik klass (Btkl)

     

Elsa i Öppen klass: Excellent, kk 2 med CK, Btkl 4

Kritik

Vacker helhet som är medelstor och kraftfull. Tilltalande feminint huvud ngt stora runda ögon, utm nosparti. Tillräcklig hals välkroppad, djup bröstkorg fin välvning. Bra överlinje, Brett bakställ tillräckliga vinklar. Bra päls utm. temperament. Trevligt visad. Rör sig med bra steg och trevlig svans.

Malte i Juniorklass: Very good, kk 2

Kritik

Stor Junior på den övre skalan. Maskulint huvud med fina proportioner. Fin läpplinje. Tillräcklig hals välutv. förbröst. Bra överlinje, Tillräckliga vinklar, Bra benstomme utm. tassar. Rör sig lite ostabilt fram, bra från sidan ger idag ett ngt luftigt intryck. Trevligt visad.

Klara i Juniorklass: Very good, kk 2

Kritik

Femenin Junior vackert proportionerligt tikhuvud, väl placerade öron, mörka ögon, vackra tänder. Tillräcklig hals o skuldra. Bra överlinje, Brett bakställ är idag ngt hög över länden i rörelse. Tillräckliga vinklar, passande benstomme. Fina tassar. Rör sig med bra steg fram men ngt knappt bak. Trevligt temprament. Välvisad.

Jackie i Öppen klass: Very good men ej placerad

Kritik

Bra huvud dock ej får bli bredare, vänligt uttryck. Bra hals ngt framskjuten i sitt framparti. Bra kropp dock ngt lång i sitt ländparti. Välutvecklad bröstkorg, Raka fina framben, utm. benstomme ej i bästa päls. Rör sig med bra steg fram och från sidan dock ngt kort steg bak. Välvisad.

Söndagen den 12 februari for vi i väg på isiga vägar till SSRK:s utställning i Mjölby en karavan på tre bilar som möttes upp i Torsvik. Resultat och kritik finns under respektive hund. Fotografer för dagen är Stefan och jag, men nästa gång tar du min kamera Stefan!

 

Domare: Kirsi Nieminen

Malte och Klara startar i valpklass

Malte som det gick bäst för fick HP och blev BIM

Kritik

Utm. typ fina proportioner vackert huvud rastyp. uttryck, fina små öron, ngt framskjuten skuldra, bra kropp för åldern, kraftig benstomme ngt brant kors, tillräckliga bakvinklar, bra svans, bra färg, parallella rörelser kunde ha mer steglängd, bra pälskval. bra temp. Välvisad.

 

Klara som idag blev utan rosetter men placerade sig som 3:a bland valptikarna.

Kritik

Mkt god typ, vackert huvud, bra uttryck, fina små öron, bra hals, djup bröstkorg, ngt lång i länden, bra benstomme, utm. bakvinklar, ngt höga hasor, rör sig trångt bak, kunde ha lite mer steglängd, bra svans och bra färg. Välvisad.

Så var det dags för damerna i den öppna klassen. Och Elsa mor till Klara och Malte fick Very good.

Kritik

Mkt. god typ, fina proportioner, ngt bred skalle annars bra huvud, ngt runda ögon, ngt framskjuten skuldra, djup bröstkorg, bra kropp, välvinklat bakställ, bra benstomme, visas i ngt högt hull idag. Rör sig med kort steg. Bra färg och bra pälskval. trevligt temp. Välvisad.

Syster och moster yster - Jackie fick också    Very good.

Kritik

Mkt god typ, ngt stor tik, med feminint huvud, ngt bred skalle och runda ögon, framskjuten skuldra, djup bröstkorg, bra kropp, kraftig benstomme, välvinklat bakställ bra färg, ej i bästa päls idag, parallella rörelser, kunde ha lite mer steglängd, trevligt temp. visas i ngt högt hull. Vävisad.

 

Då har Catharina och Linda varit på utställning igen, Svensk Bergs och Herdehundsklubbens utställning i Moheda den 26 december 2011. Med som support var Maltes husse Stefan som också har tagit bilderna. Och bra gick det för syskonen. Malte excellent och vann sin grupp, Klara excellent med HP blev BIR och i slutfinalen blev hon BIG 4:a!

 
       
           
         

 

Maltes kritik:

Vackert huvud och yttryck, välplacerade öron, tillräcklig benstomme ännu allt för högbent. Öppet vinklad fram och bak, lovande päls fin färg, välslutna tassar, rör sig smidigt.

Excellent

Klaras kritik:

Feminin med trevligt huvud, god hals, goda vinklar fram och bak. Står och går för dagen fransyskt. Riklig päls av god kvalité. Förtjänstfullt visad.

Excellent, HP, BIR och BIG 4 valp

SSRK:s utställning i Mjölby den 30 oktober 2011. Catharina och Linda hade anmält Malte och Klara och jag var med som support. Det var valparnas första "stora" utställning och de gick i valpklass 1. Malte var ensam i sin klass men fick ett första pris med HP. I Klaras klass var det tre tikar, där Klara blev placerad 1:a med HP, så var det klart att de bägge syskonen skulle slåss om BIR och BIM och där vann Malte och gick då vidare till slutfinalen där han då blev BIS 2:a!

 
               
                  
           
        

Maltes kritik:

För åldern utm. huvud. Härligt uttryck, välburna öron, utm. proportioner, bra bröstparti, mkt. goda vinklar för ålder. Utm. rörelser, välburen svans. Bästa Valp!

Excellent, HP, BIR och BIS 2 valp

Klaras kritik:

Välformat huvud med bra uttryck. Utm. hals , goda proportioner för åldern. Utm. nosparti. Mkt goda vinklar. Bra ben och tassar. Ngt rulltiga rörelser.

Excellent, HP och BIM

Utställning i Wången SSRK Jämtland/Härjedalen 20 och 21 november 2010

Fredagen den 19:e kl. 9 på morgonen anlände vi så Jönköpings station för att bege oss till Östersund  och SSRK:s utställning i Wången. Det var Teresia och Cole, Linda och Elsa och jag och Jackie. En ny erfarenhet för Jackie och Elsa som bara gjort en kort provtur tidigare. Första anhalten var Nässjö med byte, andra bytet skedde i Stockholm ingen höjdare för hundar där det inte fanns en grästuva så långt ögat såg - men det gick att kissa på betong också. Efter lite väntan var det dags att kliva på tåget och vad upptäcktes - jo våra vagnar med våra platsnummer var borttagna... tågkonduktören eller vad de numera heter hade det hett om öronen ett tag, men platser ordnades till oss och våra hundar och resten av resan förflöt bra tills vi landade i Östersund kl. 19.00. Teresia som är hemma i Östersund hade fixat både bil och boende några mil utanför stan. Bilen stod parkerad utanför station och med guidning till stugan av de två tjejerna som redan var på plats i stugan anlände vi dit efter en bit mat. Med knarr under fötterna av kylan och full vinterskrud i skogen anlände vi den lilla stugan, på plats fanns redan fyra hundar och två tjejer, så stugan var välfylld.

Till Wången och det gigantiska ridhuset där utställningen ägde rum begav vi oss i arla mogonstund. Tollarna gick först och var 14 till antalet, valparna gick i en annan ring. Domaren var en fransyska vid namn Renée Rault. En märklig domare som slängde ut alla med 2:or utom en i varje klass. Dvs. hon konkurrens bedömde inga klasser. Så resultatet på Jackie, Elsa och Cole blev tvåor. Jackie märkliga kritik för en 2:a kan ni läsa här:

Typ och helhetsintryck : Utmärkt

Good const. Lovely head w. a very good colour of eyes. I prefer more pigm. on the nose. Good neck. Good bone o ang. Good chest. She moves corr.

Dag två till Wången och nu hette Domaren Kirsi Nieminen och var från Finland och det var 18 tollare. Och resultatet blev:

Cole 1 kv och 2 kk

Jackie 1 kv 4 kk

Elsa 1 kv

Jackies kritik

Typ och helhetsintryck : Mycket god

Ngt högställd. Ngt grov skalle och kort nosparti. Mkt bra förbröst och kropp. Kraftig benstomme. Kunde ha lite mer knävinkel. Bra svans. Ej i bästa päls idag. Rör sig med ngt kort steg. Välvisad. Bra temperament.

 

Bilder från helgen som blev väldigt mörka och lite otydliga pga. ljuset i ridhuset, så det får ni ha lite överseende med, men jag har försökt ljusa upp dem lite grann.
 

Hund nr 2 är Cole på lördagen

 

En del av hanarna på lördagen

  

Närmas Cole med sin handler Martina

   

Cole och Martina

 

Öppen klass tikar

 

Tikarna

  

   Undertecknad

   

Jackie och jag

 

Tre trötta tollare på lördagkvällen

  

TPs favvoställning

 

Jackie i ridhuset

  

Några av söndagens öppna klass hanar

 

Cole blir bedömd

Cole igen

 

Och så är hanarna placerade och Cole som 2:a

Linda Teresia Martina o Elsa Jackie

 

Kan undra om Linda äter något?

    

En trött Jackie

   

En frusen Elsa med mössa

 

Utsikt från Ridhuset i Wången över Alsensjön

Ridhuset

Hemresan på söndagskvällen gick med nattåg sittande eftersom vi hade hundar med. Ca kl. 21.00 skedde avfärden. Vi besökte goda vänner till Teresia på em. på Frösön där hundarna kunde springa av sig och leka i snön. Hundarna utfodrades och vi åkte in till Östersund och åt en riktigt god bit mat. Sedan skulle då doggarna rastas igen för det var inte säkert att de kunde komma ut på nu nästan 12 tim. Så vi vandrade runt, runt, runt för att nr 2 skulle ske men icke sa nicke här skulle inte göras något mer. Men nu hade de fått chansen så vi klev ombord och som väl var hade vi fått en egen kupé med sex platser. Och nu skulle det då sovas, ja hundarna hade inga problem med det - den ena ställningen efter den andra intogs av oss men sova - nej. Vi kom till Stockholm runt 03.00 draget och där stannade tåget i 15 min - ut var det som gällde - luft, och hundarna kunde skvätta lite också. Efter det somnade vi nog lite av ren utmattning tills sista bytet i Skövde. Och i Jönköping landade vi 08.30 måndag morgon. Det var skönt att komma hem mat, dusch och sedan soooova i en skön säng, jag och Jackie sov till 15.00.

Det här var en rolig och annorlunda galenskap vi tog oss för med våra hundar, miljöträning av högsta grad. Och det var en höjdare att få se den vackra staden Östersund i vinterlandskap något som jag kanske aldrig mer kommer att göra. Jag vill Tacka mina kära valpköpare för denna härliga helg vi hade tillsammans.

Den för oss nu traditionella Nationella Askersundsutställningen ägde i år rum den 14 augusti 2010 och arrangeras av Örebro läns kennelklubb.

Jag och Jackie, Linda och Elsa kom väl iväg vid middagstid på fredagen, och det regnade ihärdigt stundtals på vägen upp, och tankarna ilade runt - skulle det bli en blöt kall helg! men undertecknad hade garderat sig - här ska det inte frysas mer i tält.... Men vi hade turen på vår sida och inte en regndroppe fick vi på oss. Tältet kom på plats, en tysk gentleman tyckte väl att vi fumlade en del och kom och hjälpte oss - fast vi hade klarat det själva men det var ju ett år sedan sist. Så skulle grillen tändas och det var inte det lättaste för det blåste ganska ihärdigt, men envisa smålänningar ger sig inte så lätt och till slut fick njuta av nygrillade rev och medhavd flaskvatten. Natten bjöd inte på så mycket sömn då det var grannar som bestämt sig för att åka tidigt - mycket tidigt, änder som illhojade, motorbåtar (skepp) som for som besatta fram och tillbaka - vi som är vana vid de småländska djupa tysta skogarna så det var ingen risk för försovning utställningsdagen. Så vi kom iväg i god tid till utställningen, fick upp tältet på bra plats med fin "utsikt". Så till slut var det dags för Tollarna jag hade inga stora förhoppningar om Jackie som var helt ur päls medan däremot Elsa var fullpälsad. Ganska snart såg vi den Canadensiske domarens val - i princip alla pälshundar åkte ut - märkligt och vad hände jo Jackie tog hem rubbet och blev BIR för första gången i öppen klass, och Elsa med all sin fina päls fick ett andra pris.

Domaren hette F P A Odenkirchen och var från Canada

Så det blev många rosetter för Jackie idag.

1 kv, 1 kk, CK, Btkl, Cert, CACIB, BIR

Kritiken löd:

Well balanced Nice coloured female Nice head Good pigment exept of nose Dentition fine Angulations good Good width front and vear Level topline Exellent mover

Här nedan kommer de övriga bilderna från vår traditionella tälthelg i Askersund.

 

 

En envis smålänning som försöker få eld på en "döbränd" grill och lyckas.

Jackie: "kan undra om det blir något grillat i kväll"

Elsa: "jag ger upp, det blir inget grillat"

Vår "granne" på utställningen Therese Knutsson med sina hundar.

Therese med "Myrock´s Simeon Stone"

 

I ringen Tollartrollets Boss o Vattubrinkens Sjölejon

    

Birgitta med "Vattubrinkens Sjölejon" som är Ivars son som är junior

En del av hundarna i öppen klass hanar

Fler öppna hanar, Anna-Karin med Tricke o efter honom Nemo

"Vattubrinkens Sjöstjärna" Ivars dotter, som är junior

Öppen klass tikar som syns här: svansen på Jackie därefter Elsa o ett par till

    

Vattubrinkens Idefix - öppen klass

 

Öppen klass tikar: Bluenors Peas Island, Jackie, Elsa, Skymmningsskallets Ninette

   

Anna-karin med Elsa

 

Nogrann undersökning av Jackie

  

Hennes rörselser studeras

   

Bedömning skrivs

 

Elsa känns igenom

Bästa och äldsta veteran född -97 LPI SE VCH Rus N´Riv Tc I´II Be Missing You

 

Här springer då de vinnande tikarna i respektive klass

 

Då är bästa tik korad!

 

Den bästa hanhunden Bluenosers Oacific Perry som Jackie slog och blev BIR

  

Jackie med sina rosetter

 

En trött Jackie som sussar ut i mattes säng

 

 

        

Triple International Dogshow 2010 på Elmia i Jönköping

Lördag

Som började med långa köer långt innan Elmia, visade sig vara fullt pådrag denna morgon med Vätterrundan som skulle ta igenom stan och DremHack Summer inne på Elmia och så utställningen - tala om planering! Via telefon fick vi reda på att de skjutit på utställning 30 min pga att de flesta satt i köer, paniken och irritiationen var nog stor i många bilar. Väl på plats och fått upp tältet i vädret som bestod i mestadels regnskurar var vi så inne i ringen.

Domare var Kornelija Butrimov  från Lithauen

Jackies kritik löd:

Strong bone. Deep stop. Correct eyes and ears. Deep broad chest. Enongh augulation of shoulders a bit to straight augulation of hindguarks (?) A bit to fat.

Och med denna kritik blev det 1:a kv och blev placerad 3:a av alla öppen klass tikar.

  

Elsa fick bra kritik men fick en 2:a i kv.

Söndag

Som bestod i sol och det blev riktigt varmt fram på dagen, då är det också bra med tält och skugga för hundarna.

Domare var Claudio De Giuliani  från Italien

Jackies kritik

Right type and sice. Right head proportions Right eye colour Right body proportions Enongh strong in toplin Right chest Enongh push Enough parellell in front Enongh coat condition.

Och idag blev det ett 1:a kv och ingen placering

Elsas kritik i stort som Jackies men det blev en 2:a i kv

Måndag

Sista dagen på den Internationella utställningen på Elmia, och solen flödade från tidig morgon men lite blåst gjorde att det kändes ganska hyffsat även mitt på dagen.

Dagens Domare var George Kostopoulos från Grekland

Jackies kritik

Very attractive head and expo. Strong bones. Out of coat new. Should have more angels and forechest and shorter loin (?). Moves smoothly from the side but with medium power, toes in when coming.

Och med denna kritik blev det en 2:a i kv.

Idag var Elsa på hugget, nu skulle det visas upp och med den andan slog hon ut de övriga tikarna i den öppna klassen

Och resultatet blev:

1:a kv 1:a i kk med CK och 4:e bästa tik

Till Moheda for Linda och Elsa den 7 mars på SSRK:s utställning.

Domare var Zorica Salljeviv

Och det blev ett 1:a pris i kv men ingen placering.

Kritiken löd:

Typ och helhetsintryck: Utmärkt

"Typiskt huvud med stark nacke och muskulös kropp. Bra utvecklat förbröst och bröst. Goda vinklar. Bra temperament. Bra pälskvalitet och pigment."

Mjölby igen den 14 februari 2010 och SSRK:s utställning, vi sa ju att vi skulle komma igen! 10 grader kallt när vi anlände och kyligt var det även inne men man kan inte vänta något annat denna vinter. Domare var Nils Molin.        Och så här gick det för damerna.

Jackies kritik

Typ och helhetsintryck: Utmärkt

Vackert huvud med feminint utryck, bra nosparti och bett, bra kropp och vinklar, rör sig med en god steglängd och har en god päls

1 kv och R kk

  

Elsas kritik

Typ och helhetsintryck: Mycket god

Vackert huvud, uttrycket störs dock av något runda ögon, bra frambensvinklar men är något knapp bak, bra bröstkorg, rör sig med acceptabel steglängd, god päls.

1 kv och 3 kk

  

 

Söndagen den 25 oktober 2009 for vi iväg till SSRK:s Utställning i Mjölby. Vi åkte i "karavan" efter Anna-Karin. En trevlig utställning trots att det var i ridhus som kan vara väldigt kalla och otrevliga och smutsiga, men det här var helt OK. Och Tollarna fick vara lite för sig själva i ett mindre ridhus vilket var positivt lugnt och skönt och inte alls så stimmigt som det brukar vara när det är inomhus, så hit hittar vi nog fler gånger.

Domare för dagen var Agneta Cardell och Domaraspirant Kjell Svensson, vilket innebar att vi fick visa hundarna för bägge två men i slutändan bestämde Agneta Cardell.

Resultaten för de tre ställda hundarna i öppen klass blev:

Elsa 1: i kv och reserv på 5 plats i kk

Typ och helhetsintryck : Mycket God

"Feminint huvud. Bra yttryck men ngt hoptryckt. Kunde ha bättre vinklad överarm, annars ngt knappa men balanserade vinklar fram och bak. Bra bröstkorg ges ett ngt tungt intryck över länden, Bra benstomme, God päls, Rör sig med ngt korta steg, annars helt ok."

Jackie 2:a i kv

Kritiken löd:

Typ och helhetsintryck: God

"Ett huvud inte alls i min smak. Alltför kort och hoptryckt. Ganska kort hals. Kunde varit bättre vinklad fram, kort och rak överarm. Tillräckligt vinklad bak. Bra ben och tassar. Bra kropp. Ger pga. sitt huvud fel signaler till mig. Rör sig med relativt bra steg. Stram fin rygg"

Anna-Karin med Tricke fick 1:a i kv och 3:a i kk.

och här nere kommer då lite bilder från dagen.
     

Anna-Karin och Tricke

  

Här är då A-K och Tricke placerade

    

Damerna som nu har sprungit första svängen

   

och här blir bedömda individuellt, Elsa hos ordinarie och Jackie hos aspiranten

   

Och här kommer ekipaget i dimman

      

Jackie med det fel signalerande huvudet

  

Linda och Elsa som väntar på att bli placerad

  

Och här är de 5 bästa tikarna placerade av de 10 som var med

 

Örebro Läns Kennelklubb var arrangörer på den Nationella Utställningen i Askersund 8 augusti -09, där Elsa och Jackie gjorde bra ifrån sig denna varma dag. En mycket välordnad och genomtänkt utställning som är trivsam och bra - det är väl därför vi återkommer.

Kritiken löd för Jackie i öppen klass:

Typ, storlek och helhetsintryck: Utmärkt. Trevlig tikhund. Utm. kilform. Starka käkar. Välansatta öron. Lagom halslängd. Ganska bra vinklar runt om. Medelkraftig benstomme. Flaggar väl med sin svans, kunde ha lite mer plym. Rör sig fritt med bra steg.

1:a i kv o 2:a i kk

  

Elsas kritik i öppen klass löd:

Trevligt kilformat huvud. Väl ansatta öron. Stark rygg. Flaggar lätt med sin svans. Kan få lite mer spänst i steget bak. Ö lite mer kraft i benstommen. Välkroppad. Täckhår av bra kval. Ngt öppen och urfälld.

1:a kv o 3:a i kk

  

I samband med denna utställning har det nu blivit tradition att vi fyra tältar. Och i år blev det fredag till söndag, men nu hade det inhandlats en riktig tältsäng så jag kunde både sova och inte frysa. Men vädret i år bjöd på idel solsken, så det blev både bad och softande i solen och alla fyra tjejerna stortrivdes. Så vem vet - vi kommer kanske igen!

Och på söndagen innan vi åkte hem åkte vi över till Vinön så de sista bilderna är från den och valparna vi var och titta på finns ju här

            
            
         

 

 
 

Ivar på SSRK:s utställning i Gävleborg 22 Mars 2009.

Öppen klass

Fick ett 1:a pris och placerade sig som nr 3 i konkurrensen.

Kritiken löd

"Vältypad, bra storlek, välskuret huvud, korrekt uttryck, vällagd skuldra, markerat förbröst, bra proportioner lår-hals, goda vinklar bak, välformade tassar, bra päls, rör sig med tillr steg från sidan, bra rygglinje"

 

Den 1 mars 2009 var vi i Moheda jag satt där i min kupa (skulle legat i sängen hemma) och tog inte ett enda kort. Emma Lundberg var snäll och ställde upp som handlers  för  Jackie och så var det Linda och Elsa förstås. Detta var sista utställning i unghundsklassen för dessa damer.

Unghundsklass

Domare var Ove Germundsson

Kritiken för Jackie löd.

" Snart 2-årig tik av bra modell. Välskuret huvud, bra uttryck. Något kort hals. Stark rygg. Bra svans. För knapp i sina vinklar. Skulle vara stabilare i rörelserna. Bör hoppa över kvällsmaten idag"

1:a pris och placerades som nr 3 i konkurrensen.

Kritiken för Elsa löd.

"Snart 2-årig tik. Fem. mycket välskuret huvud. Korrekt uttryck. Något tunn i nospartiet. Kort hals. Mjuk överlinje. Alltför raka vinklar fram-bak. Kort överarm. Behöver utvecklas mer i front-bröstkorg. Pris p.g.a anatomin."

2:a pris i kvalité.

MyDog i Göteborg 6.e Januari 2009

Den stora utställningen på Svenska Mässan i Göteborg där Jackie och Elsa tillsammans med alla andra vovvar fick prova på att "sitta på låda", jag kan inte påstå att det var precis trevligt och jag tror inte att de fyrbenta tyckte det var någon höjdare heller. Mycket folk, mycket hundar och väldigt mycket ljud från andra hundaktiviteter som fanns där och använde hög musik i sina uppvisningar.

Bilder blev det inte heller så många, så bilderna på Elsa har jag hämtat från Lindas bilder. De andra bilderna tog Linda när de var klara i ringen. Och fortfarande är tjejerna kvar i unghundsklassen

Domare för Tollarna var Ing-Marie Hagelin

Elsas kritik

"Feminint välskuret huvud. Ngt stora ögon. Normala vinklar fram och bak. Normalt skulderläge. Bra ben och tassar. Ännu lite instabil i fronten. Tillräcklig bröstkorg. Kort i korset vilket påverkar rörelserna. Parallellt bak. Parallella men ngt stötiga frontrörelser. Kort baksteg och högt buren svans."

2:a pris i kvalité.

Jackies kritik

"Mkt välbygd tik. Välskuret huvud. Starkt markerade ögonbrynsbågar. Kunde ha bättre pigmenterat nosparti. Ganska rak i fronten, men vällagd skuldra. Väl markerat förbröst. Normala vinklar bak. Rör sig parallellt bak, samma fram. tillräcklig drive i baksteget från sidan"

1:a pris och placerades som 4:a i konkurrensen

            
              
 

 

Växjö Tipshall 2 november 2008

Domare Clerc Elsbeth

Här var vi Anna-Karin och Tricke, Linda och Elsa, Jag och Jackie samt ett 40-tal andra Tollare. Och det var Elsa som gick bäst av tjejerna och hennes kritik löd.

"Not a small one, but balanced. Fem. head expression. Well angul. Double coat. Could be stightly more compact. Good mover."

1:a pris och placerade sig som 3:a i konkurrensen.

Jackies kritik

"Up in size, stightly massculine. Nice headshape. Good expression, good bones, straight front. Lacking angul. behind and therefore topline not level. Double coat, good mover."

2:a pris i kvalité

 

 

 

Stockholmsutställningen i Älvsjö 7 december 2008

På denna utställning var det Anna-Karin med sina vovvar samt Linda och Elsa som åkte. Några bilder har jag inte.

Kritiken för Elsa löd.

"Acceptabelt huvud, kunde ha mindre stop, god hals och rygg, utm kropp, normalt vinklad, acceptabelt päls, lite tunn benstomme, lite vid mellanhand. Kunde haft bättre päls."

Domare Erling Pedersen

2:a pris i kvalité

Askersund lördagen 8 augusti 2008 Nationell utställning arrangörer Örebro Läns kennelklubb.

Fredagen efter Tollarspecialen packade jag och Linda in tält, hundar och allehanda attiraljer och for till Askersund för att tälta och ställa ut. Vädrets makter bjöd på en hel del nederbörd och värmen och solen lyste med sin frånvaro. Ett nyinköpt självuppblåsbart liggunderlag visade sig vara totalt värdelöst, backen var hård, regnet strilade, kylan ihållande - den natten vill jag inte uppleva igen. Men Campingen var trevlig och välordnad, promenadvägar in till Askersund, nära till sjön (fast vi fick mest vatten uppifrån) så hade det inte regnat så hade det varit perfekt. Utställningsmorgon - äntligen! det regnade inte och det är varmare på dagen än på natten och jag började så smått tina. Och vi for iväg med hundar och utställningstält till Nya idrottsplatsen i Askersund. En utställning med fina planer och välorganiserad, att det blev lite lervälling på utsatta platser berodde ju på allt det blöta.

Så här blev resultatet för våra tjejer i unghundsklassen.

Domare Ing-Marie Hagelin

Elsa: 1:a kv och 2:a i kk

Väformat huvud, bra könsprägel, mkt framträdande ögonlober, bra kropp kunde ha lite mer benstomme och bättre samlade tassar. Tillräckligt vinklad bak, lite lång has, bra överlinje. Parallella rörelser bak och fram, ganska bra baksteg och stark överlinje.

 

Jackie: 1:a kv, 1:a kk, Ck, Btkl R

Mkt vällinjerat huvud, bra uttryck, bra resning, välkroppad, välvinklad. Passande benstomme, bra könsprägel. Parallella rörelser fram och bak. Tillräckligt steg från sidan.

         

Här finns då lite bilder både från tältet och utställningen, som Linda har tagit med bägge våra kameror.

           
          

 

Tollarspecialen i Stockholm 3 augusti 2008. Domare Annmarie Maeland, och Unghundsklass. Kritiken löd:

En rejäl tik som ger ett lite tungt intryck. Lite väl mullig. Feminint huvud och uttryck. Lite fattig i underkäken. Vacker hals och stark rygg. Välformad bröstkorg. Står lite underställt. Vrider ut framtassarna lite. Bra svans. Rör sig lite tungt. Vacker färg och bra pälskvalité.

2:a i kv

Jag och Linda åkte upp på lördag förmiddag efter uppvaknandet från fredagens Logfest, och av den anledningen var det inte någon välplanerad resa. Det hade velats hit och dit om att åka eller inte. Men Jackie var anmäld till söndagens utställning men inte Elsa. Som väl var hade Anna och Lisa hyrt stuga som vi fick bo i lördagsnatten, för när vi anlände Stockholm öppnade sig himlens portar. Så någon allmän kvällsgrillning som var tänkt från arrangörerna var inte att tänka på - vi hade nog drunknat, grillningen fick mer eller mindre ske inomhus. Men vi hade en trevlig kväll i regnet vi fyra, och så fick vi besök av Anna-Karin och Ulf som vågade sig ut en sväng.

Men så kom söndagen som bjöd på riktigt fint väder. Här nere kan se se lite bilder från stugan lördagskvällen och från utställningen.

 

           
                
                       

 

 

Södra Älvsborg kennelklubb i Borås 29 juni 2008. Domare Bjarne Sörensen.

 Här var vi ett helt gäng, jag med Jackie och som hade Emma med som handlers eftersom jag hade handen i paket, Linda med Elsa, Marie med Ozzy, Yvonne och Uffe med Izak och Jappe, Anna-Karin med Nemo och Tricke. Så här blev en del bilder man kan fota med hand, men även Anna-Karin och Linda är fotografer här.

Vi börjar här med killarna: Anna-Karins Nemo fick en 1:a i kv och 2:a i kk och blev slagen av Tricke som placerades som 1:a i kk och detta i öppen klass. Emma var handlers åt Nemo.

Izak af Zack ställdes också i öppen klass och fick där en 2:a i kv.

kritiken saknas ännu

Och så var det killarna i juniorklassen

Jappe fick 1:a i kv blev 1:a i kk med Hp

kritiken saknas ännu

   

Ozzy (Jotte) fick 1:a i kv blev 4:a kk

kritiken saknas ännu

Efter killarna var det dags för tjejerna i juniorklassen.

Jackie fick 1:a i kv och blev 2:a i kk, och kritiken löd:

Typ, storlek och helhetsintryck mycket god. Ngt för maskerat stop, bra hals och välvinklad fram, bra kropp för åldern, knapp vinklad bak, går med korta steg, ngt pälsfattig.

      

Elsa (Jaffa) fick 1:a i kv och blev 3:a kk, och kritiken löd:

Bra storlek, uttryck, störs av runda ögon och högt ansatta öron, bra päls, knapp vinklad fram och bak, bra kropp, kunde ha ngt mer benstomme, rör sig med tillr. steglängd, ngt pälsfattig.

 

 

Här följer bilderna som togs på Ryda Sportfält i Borås denna dag.

   

  

 

   

   

  

  

       

   

  

  

   

            
           
                Nu blir det inte mer från Borås -08

 

SSRK SMÅLAND  GRÄNNA 15 juni 2008. Domare Ing-Marie Hagelin.

Och det var Jack, Elsa och Jackie som prövades i juniorklassen.

Här på bilden är det Jack med matte Lena Abrahamsson som vann sin klass. 1:a kv 1:a kk och med Hp

kritiken saknas ännu.

     

Och Jackie vann sin klass  1:a kv 1:a kk och med Hp. Och kritiken löd: "Välskuret huvud, bra hals, lite rak i överarmen, bra ben och tassar, ngt hög i hasen, acceptabla vinklar bak, vällagd skuldra, korrekt formad bröstkorg, rör sig ngt tätt men parallellt bak, parallella rörelser fram, rör sig med bra steg från sidan, ngt ojämn överlinje"

        

Elsas kritik löd:

"Bra huvudproportioner, mkt framträdande ögon, ganska raka vinklar både fram och bak, passande benstomme, bra tassar, välformad bröstkorg, bra dubbel päls, rör sig ganska tätt bak, parallella rörelser i fronten, ngt veka i handloven, kort baksteg, sjunker över bröstkorgen"

så det fick bli en 2:a i kv

 

 


Hundskallets Kennel, Beth Solhester, 562 91 Månsarp

T
fn
0393-40019, 070-6330989  E-post solgerd.h@telia.com