FB-R = Funktionsbeskrivning Retriever

 

Mycket har hänt på de här åren, från början fick man fixa i princip allt själv med mark och då skulle det också vara vatten. Och så kom det folk från andra r klubbar och genomförde det hela. Det diskuterades mycket om detta för det blev ju definitivt inte likvärdigt för alla beskrivna hundar, så då las det hela på is.

Efter mycket diskussioner bland retriever klubbarna kom man så småningom överens om det som idag är FB-R, man tog bort vattendelen samt att det skulle vara stationära platser med utbildade beskrivare och testledare och de de olika momenten skulle göras extakt lika på alla platser och man utökade momenten till 11 st. Allt detta sjösattes 2014 men det tog också tid att få det att fungera i hela landet och på många platser samt utbildning.

Så av den anledningen är det flera kullar som inte är beskrivna hos oss.

En sådan här beskrivning är oerhört viktig inte bara för mig som uppfödare utan även för rasen. Tollaren är en arbetande apportör och det är det vi ska värna om. Man vill se hur de har utvecklats sedan de lämnade valplådan.

Med denna "nya" beskrivning var det O-kullen som var först ut som ägde rum i Sjöhult utanför Taberg den 6 augusti 2022 och beskrivare var Lena Östhed. Här nedan kommer lite blandade bilder från dagen, jag hade svårt i efterhand att se skillnad på killarna Olle, Bosse och Oliver så av den anledningen står det inget under de bilderna. Togs inga bilder på Olga så det fick bli när vi kom hem med rosetten.

Alla fyra skötte sig jättebra men framförallt killarna som gjorde det med bravur. Lena gav en redogörelse för hela kullen som hon tyckte var mycket bra med stor arbetslust och endast lite "pip" i passiviteterna, vilket inte är så vanligt bland Tollarna. Även testledaren uppskattade deras iver och uthållighet.

Så ni hanhundsägare ska veta att ni har riktigt bra hundar så förvalta dem väl med träning och apportering, för det har vi nu sett att de är superduktiga på.

Stort Tack för att Ni alla kom och gjorde denna viktiga Funktionsbeskrivning.

Ni får ha överseende med att en del bilder är suddiga, publiken får ju stå på avstånd och mobilkameran är ju inte super.

 

Olga med FB-R rosetten                                        

  

En dummy som rör sig                                                Passivitet

  

Lång sladdrig dummy

      

                                                                                                    En dummy som är gömd i en bur

 

 

Funktionsbeskrivning

=

Jaktliga egenskaper
 

Genom att utvärdera avkommors jaktliga och mentala egenskaper kan en hunds avelsvärde fastställas detta kallas JUM. Funktionsbeskrivningar började att testats av Tollarklubben 2002 och man använder samma koncept som Goldenklubben arbetat fram.

Funktionsbeskrivningen består av fem moment som genomförs i fyra olika apporteringssituationer och som är helt standardiserade. Moment 1-3 ingår i landdelen och vattendelen består av moment 4-5.

Funktionsbeskrivningen är ingen tävling, test eller prov utan beskriver endast vad hunden gör i de olika apporteringssituationerna.

För att få en utförligare bild av vad en funktionsbeskrivningen är för något, vad den innehåller och hur man går tillväga går du in på Tollarklubben eller Goldenklubben.

 

Funktionsbeskrivning av J-kullen den 26 april 2008 av Ull-Görl Appelqvist som funktionsbeskrivare och Pia Andersson som Testledare, bägge två kommer från Goldenklubben. Ett stort Tack till Er båda för att Ni kunde ställa upp och genomföra den beskrivning. Kastare av dummies och fågel Göran Hansson.

Ett stort Tack till Er alla som kom, och där flera av Er åkt mycket långt för att närvara vid denna funktionsbeskrivning. Där J-kullens alla åtta valpar kom och förgyllde dagen

Bilderna nedan är tagna av mig, och av Anna-Karin och Ulf, ägare av pappa Nemo som också vad med och höll koll på sin avkomma.

Första delen här nedan är landdelen. På första bilden är det Ulla-Görl och Pia som berättar hur det ska gå till. Sen ser ni lite väntande ekipage, hundar som jobbar i de tre olika momenten som är på land.

         Om man klickar på den lilla bilden kan man se bilden i större format.

 

                    
              
                  
                 
               
              
              
            
              
   
 

Här är då vattenarbetet vilket var en blandad kompott. En del skötte sig perfekt, några hade ingen som helst lust att blöta ner sig just idag, någon väntade på att dummien skulle komma riktigt nära först, någon trodde att vatten gick att gå på och sjönk som en gråsten, men hunden kunde simma när den kom upp till ytan som väl var. Efter badandet var det passivitet - att kunna sitta tyst när nästkommande jobbade.

       
     
      

 

Här är då beskrivningen klar och det diskuterades en hel del. Ulla och Pia förklarade vad de hade sett och vad man kan förvänta sig. Huset bjöd på lite tilltugg från grillen. Alla valparna Gratulerades som dagen efter fyllde 1 år. Mer plåtande och pratande innan de långväga fick anta resan hemåt. På de sista bilderna är så hela J-gänget samlat med fadern Nemo i förgrunden.

Jag vill än en gång Tacka Er Alla som kom till denna beskrivning!

     

 

 

 
 

Funktionsbeskrivning av I-kullen den 3 juni 2006 av Ingrid Freij som funktionsbeskrivare och Anna Fredriksson som testledare från Tollarklubben. Ett stort Tack för att ni kom och genomförde denna beskrivning. Kastare av dummies och fågel är Göran Hansson.

Ett stort Tack till Inez, Izak, Igor (Sudden) och Ivar som tillsammans med familjer kom för att genomföra denna funktionsbeskrivning.

Den ende fotografen vid detta tillfälle var jag själv och till råga på det så tog batteriet slut i kameran så tyvärr blev det inte så många kort tagna och inte gick det att zooma så bra på den dåvarande kameran heller.

 

     
             
         
          
              
         

 

 
 
Den allra första Funktionsbeskrivning som ägde rum här hos oss var den 20 september 2003. Kullen som det gällde var då G-kullen, men eftersom det endast var fyra valpar i kullen och man beskriver åtta på en dag fick jag lov att plocka valpar från den närmaste kullen, men eftersom den endast innehöll en valp fick jag ytterligare lov att ta tre valpar från nästkommande kull. Därav den blandningen av olika kullar och därmed varierad ålder.

Så från G-kullen kom alla vilket var: Grymme (Floppy), Greta (Hulda), Grynet (Zenta) och Gusten.

Från F-kullen som endast var en valp kom Felicia (Freija).

Och från E-kullen kom Einar (Eddie), Elvis (Ecco) och Eddie.

Från Tollarklubben kom Ingrid Freij och Katarina Byrsell för att genomföra denna beskrivning och vi vill rikta ett stort Tack till er.

Men framförallt, Tack alla ni valpköpare som kom! där flera av er åkt långt för att deltaga på denna av oss första ordnandet av en Funktionsbeskrivning.

Vid denna tidpunkt fanns ingen digitalkamera i våra ägor. Kort togs men är pappersbilder och av tidigare erfarenhet blir inte de bilder man scannar av så god kvalité, så för närvarande kommer inga bilder att läggas ut på denna beskrivning.

 

 
 

Tillbaka till Galleri

Hundskallets Kennel, Beth Solhester, 562 91 Månsarp
 T
fn
0393-40019, 070-6330989  E-post solgerd.h@telia.com